2008. október 19., vasárnap

Aftershock and financial shock

Sziasztok,

Ket hete volt a teveben egy Aftershock nevu film. Egy fiktiv 8.2-es wellingtoni foldrengesrol szolt. Nem orultunk neki, tul kozvetlenek voltak a helyszinek... A filmet mar hetekkel elorre beharangoztak, es rengeteg nepnevelo reklamot is vetitettek. Ezek arra figyelmeztettek, hogy mindig tartsal otthon szardiniat, loncshust, szegedi gulyast, ujramelegitheto toltottkaposztat, vizet, zseblampat, elemet, elemes radiot, szeizmografot, mini idojaraselorejelzot, sebtapasz, szunyogirot, halozsakot es kalapacsot, ha esetleg beutne a menku. Szoval raparaztunk. A film nagyon is hitelesre sikerult. A foldrenges a reggeli csuban rontott a varosra. Aki a belvarosban az utcan volt, az uvegeso miatt rogton megfekudt, az irodakban a leszkadt almenyezet alatt vergodtek az emberek, az autopalyan pedig egy tehen ala szorult auto okozta a legnagyobb gondot. Na a trefat felrepteve, nagyon is realis hellyzeteket dolgozott fel a film, peldaul, hogy egy tengerszinten fekvo irodahazban a foldrenges utan felfele vagy lefele indulnal-e el? Igen, aki felfele menne, az dontott jol. 
Tizenharom perc mulva mar jott is a tiz meteres cunami, ami mindent elvitt harom emelet magassag alatt. Wellington teljesen elvagodott a kulvilagtol: az egyik bevezeto autopalyat a cunami vitte el, a masikat foldcsuszamlas temette be, a kikotot es a repteret szinten ledaralta a cunami, a mobiladotornyok termeszetesen reg osszedoltek es az osszes kozmunek nuku. Ennel a pillanatnal neztunk a par kilometerre pislakolo autopalyara, es arra gondoltunk, hogy milyen szar lenne, ha nem lenne, es lehet, hogy holnap kene vennunk palackos vizet is, mert negy uveg boron, egy uveg whyskey-n, egy Malibun, egy Bailey's-en es masfel liter tejenen kivul nincs semmi innivalnonk. Elvileg harom napnyi vizet erdemes otthon tarolni, de nekunk harom napra elgendo alkoholunk van. Berugni ilyen helyzetben nem tul jo otlet. Annak azert orulunk, hogy magason lakunk. Amugy azt mar korabban megbeszeltuk, hogy gaz eseten a konyvtarnal talalkozunk, de most mar azt is tudtuk, hogy az nem OK, mivel mire 10 perc alatt ott vagyunk mindketten, akkor mar csak harom percunk van az ozonvizig, es a hely a parton van... szoval most uj rescue meeting point-to kell kitalalnunk. A filmre tenyleg raparzunk, mivel nagyon is idoszeru egy nagyobb foldrenges a tersegben.
 Az utolso 1930-ban volt, es szazevente szokott lenni egy-egy durvabb. Masnap Dori a madarak enekebol es a repkedesukbol erezte, hogy delutan foldrenges lesz. En ugyanezt ereztem a felhok alakjabol kovetkeztetve. Vegul arra jutottunk, hogy madarbelbol lehet legjobban foldrengest elorejelezni. Reggel az irodaban komolyan elemzgettem, hogy gaz eseten egy hegymasozkotelen le mernek-e ereszkedni a 24-rol. Nem hinnem:D
A film mar reg volt, lassan kezdunk kicsit lenyugodni, de meg mindig kacsingatva megyunk el a konzerves polcok mellett a boltan. Azota en jobban izgatom magam a kulvilagban tombolo penzugyi valsagon. Kisebb gorccsel nyitom meg minden reggel az Indexet es a Porfoliot, es lelegzetvisszafolytva olvasom a hireket. Orulok neki, hogy eppen itt vagyok, es hamisan azt gondolom, hogy itt mi el vagyunk szigetelve ettol az egesz orulettol. Itt egyebkent meg tenyleg nincsen semmi komoly gond, a tozsde csuszkal lefele, a farmerek aggodnak az egyre olcsobb tej miatt, de ennyi. En meg azon ragom magam, hogy az aprocska otthoni vagyonommal mi fog tortenni, es hogy egyaltalan mennyit fog az nekem erni, ha a kemeny magyar aranpengoimet atvaltanam egyszer akarmi masra. Meg hogy egyaltalan mi lesz egy ev mulva, amikor valamerre nekiindulunk a sztyeppeknek, hogy hazatalaljunk a Karpatok labahoz, ahol a nagyfolyo ketteszeli a bedugult varost, amit a leallitott metrofuras sem tud osszekapcsolni. Nem mintha nem lennek biztos a dolgomban, csak hat mittomenhogymivanmar... mindenesetre elkezdem frissiteni a nemettudasom vagy a szlovakot. De lehet, hogy kinait kene tanulni vagy maorit?
Ma voltam masodszor tankolni az terepjaroval. Nagyon kellemes meglepetes ert a benzinkuton. Egy lityo dizel 1.15 $-be kerult, ami penteki arfolyamon 150 HUF!!! Orulet, eljenek az alacsony adok, eljen a penzugyi valsag, ami foldbe dongoli a koolaj arat, es eljenek a 3.3 literes boszme benzinzabalok, mikozben lesz*rom, hogy mennyit fogyaszt (amugy 12 liter, ami ekkora kocsinal nem sok).
A mult het vegen vegre felebresztettuk teli almabol a grill-t, ahol azota majdnem minden este a vacsorankat csinaljuk. Ez az egy het alatt letudtunk ket jol sikerult grillparty-t. Mult hetvegen vegre kiirtottuk a gazt is a kertbol, Dori elultette a kis viragait, en pedig kivagtam a babzsakot a teraszra, es ott henyeltem egesz delutan. Most hetvegen nagyon nem aktivizaltuk magunkat, bar szombaton elmentunk az obol tuloldalara egy bringazasnak alcazott kenyelmes ebedre.
A kocsival beparkoltunk egy parkba, a Dori fel orat leragadt a vadkacsaval, akit harom apro kiskacsa kergetett. Majd meg egy fel orat tekertunk az obol partjan, amikor az oldalbordam legnagyobb oromore lecsapott rank egy szelvihar, ezert visszavonoltunk egy szelvedett kavezoba, ahol megebedeltunk, aztan estere szepen hazaautokaztunk. Vasarnap delelott en ceges sprotrendezvenyen voltam, igy elblicceltem az otthoni takaritast:) Most eppen kora este van , es a csaladdal bonyolitjuk a vasarnap esti telefonbeszelgeteseinket. Dori nemreg jott haza egy olasz fozoorarol, ugyhogy a heten remelem a legfinomabb pasztakat es pizzatkat fogjuk enni. Nincs rossz dolgom:D

A forint ereje legyen veletek! Udv,
Gabor

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bocs, hogy beleszolok, de szlovákia gazdasága az oda települő
autógyárak miatt lett nagyon jó, most ez bedölt. NOS, HOGYIS VAGYUNK A SZLOVÁK NYELVTANULÁSSAL.
Öreg.

Névtelen írta...

Sziasztok!

Hát ami azt illeti a födrengés biztos nagy gáz lenne, ne is gondoljatok rá. Inkább bringázzatok, túrázzatok és bulizzatok. A világban végigsöprő válságnak nem tudom mikor és hogyan lesz vége, de biztos, hogy elhúzódik egy ideig. Előre nem tudhatjuk, hogy az utóhatása meddig terjed majd. Beszéljünk inkább másról, már csak 77 nap van hátra és találkozunk, alig várom már. Na puszi mindkettőtöknek, megyek aludni, mert holnap korán kell kelni, de szerencsére rövid lesz a hét, mert négy napos ünnepünk lesz, úgyhogy akkor jól kialszom magam.

Puszi

" A "

Névtelen írta...

Sziasztok!

Egy kicsit több optimizmust!
Remélem, hogy mire hazafelé veszitek az irányt a válságnak már csak a vihar utáni állapota lesz itthon. Reménykedem :)
Bízom benne, hogy a film beli földrengés nem fog bekövetkezni a Ti kinttartózkodásotok idején.
Legyetek jók és vigyázzatok egymásra.
Puszi
Ica