2008. október 5., vasárnap

Túl az első éven

Mult het penteken voltunk egy desing shown, nev szerint a World of WearableArt festivalon. Dori szerzett a munkahelyen keresztul VIP jegyet. Engem nagyon nem izgatott a dolog, mert azt gondoltam, hogy valami gagyi divatbemutatonak alcazott jelmezbal.Az sem motivalt jobban, hogy szmoking/nagyestelyi volt a dress code. A show elott egy koktelpartira votlunk hivatalosak, ahol ott volt melettunk az uj-zelandi minister elnok (Helen Clark) is. Gondoltam elbeszelgetek vele a uj-zelandi magyar immigransok sanyaru helyzeterol, de nem tettem, gyavasag.
Amugy nagyon kedves es kozvetlen nonek tunt, ezen felul meg egy viccess beszedet is mondott. A show egyebkent nagyon latvanyos volt, minden varakozasomat felulmulta. Modellek jottek-mentek mindenfele lehetetlen ruhakban, vagyis inkabb jelmezekben. Ez iszonyat jo hang- es videotechnkaval megfuszerzve. A show vegen jottem ra, hogy ez valojaban egy nemzetkozi ruha design verseny, ahol eredmenyt is hirdettek kulonbozo kategoriakban. Az egesz show harom oras volt, plussz egy harom fogasos vacsora elozte meg. Ez kicsit soknak tunik, de ha az ember vegig tatott szajjal bamulja a szinpadot, akkor egesz elviselheto.

Vasarnap elmentunk kirandulni nehany baratunkkal a Makara beach-re, amit mar par honapja Dorival kineztunk. Elgyalogoltunk par kilometert a kietlen tengerparton, majd viszfordultunk, de azt mar egy kicsit beljebb, a szarazfoldon tettuk meg. Ott felszenvedtuk magunkat 2-300 meter magasra, atverekedtuk magunkat egy rakas birkan, aztan a hegy tetjerol csorgattuk a nyalunkat a kilatasban: elottunk az udezold ret, ahol elszortan baranyok legelesznek a csemetekkel, a hatterben a lemeno nap, alattunk ketszaz meterrel a szikrazo ocean… ahhh, iszonyat latvany volt. Nezzetek meg a kepeket az albumban, majdnem visszadjak a latvanyt.

A heten vettunk egy terepjarot.
Orulok neki, mint majom a farkanak:D
Dorival par hete hataroztuk el, hogy beujjitunk egy gepjarmure, amikor vegiggondoltuk, hogy anyuekkal, majd utanuk Lacival es Ildivel korberodeozzuk mindket szigetet. Ehhez kell egy megbizhatobb, magabiztosabb, kevesebbet fogyaszto auto, es amivel tudunk legvonalban is haladni, ha elfogy az aszfalt. Nem utolso sorban tobbe nem akarok a homokba ragadni a strandon:D A kocsi egyebkent egy 96-os, ot ajtos Isuzu Wizard 3 literes turbo diesel motorral.
Nagyon jo allapotban van mind a 120ezer km-jevel egyutt, es az elejen egy irdatlan galytoro racs feszit. Ugyhogy most van meg egy autonk, plussz rengeteg loeronk, es sok hely az utazasokhoz. Remelhetoleg ez valamivel kevesebbet fog enni, mint a masik, ami varosban siman lehorpint 13 liter benzint. Az Isuzu amugy is diesel, ami itt negyedevel olocsobb, mint a benzin, magyar aranytallerban szamolva kb 170 ft. A masik kocsit idovel eladjuk, mert nem szeressuk, meg amugy soha nem is szerettuk, es ezt ereztette is velunk.
Ha valakinek kell egy 96-os Mitsubishi Legnum, jo penzert biztos athajozik Magyarorszagra, aztan a vam utan hirtelen keteszer annyiba fog fajni…
Szombaton voltunk is kirprobalni a tengerparton. Reggel talakoztunk Bencevel es Ivannal, akik szinten egy-egy ilyen benzinfalo tulajdonosai. Megittunk egy jo kis kavet, es nekivagtunk a harom vassal a Red-rocks nevu terepjaro utnak. Ez Wellington leges-legvegeben kezdodik, es a tengerparton vezet kb 10-15 km-ert. Az eleje kellemes kis foldut, de kesobb akadt egy-ket meteres tankcsapda, puha homok, kisebb folyok, majd par km utan egy irdatlan sziklan kellet atmaszni. Eloszor becsokiztam, es neztem a tobbikeket, de amikor latam hogy ok gond nelkul atpattannak rajta, en is beprobalta
m, sikerult:D.
Ez egyetlen gixer az uton az volt, hogy Ivan beragadt a parton a homokba, de maris ott termett par segitokesz maori a meg durvabb verdaikkal. Kikapcsoltuk a difit, leengedtuk a gumikat, es a kocsi pikk-pakk kint volt magatol a homokbol. Szoval abszolut fun, mar alig varom, hogy kirandulni menjunk Anyuekkal meg a Laciekkal, es elhagyjuk az aszfaltot.
Par hete olvastam egy erdekes tanulmanyt a neten. E szerint Uj-Zeland a legkevesbe korrupt orszag Dania es Svedorszaggal egyutt. Magyarorszag kicsit hatrebb a 47. helyen vegzett fej-fej mellett Jordaniaval es Costa Rica-val, de Botswana, Uruguay es Csilletol jelentosen lemaradva. Vicces. Az azert tenyleg erdekes, hogy az elmult fel evben a Figyeloben legalabb 5-6 nagy cikk fogalkozott a temaval. Nem kapocsolodik kozvetlenul a korrupciohoz, de a bizalomhoz igen, hogy milyen kis elmenyek ertenek itt minket folyamatosan. Csak hogy par elmenyt emlitsek az elmult nehany hetbolt a teljesseg igenye nelkul:Szokasos heti nagybevasarlasra Dori elvitte az egyik kedvenc angol nyelvu receptkonyvet, mert nem volt kedve kiirni a hozzavalokat.
Fizetes utan a konyvet a bevasarlokocsi lehajthato reszeben felejtettuk, amit csak otthon vettunk eszre.
En legyintettem, hogy hagyjuk, mert mar valaki ugy is lenyulta, es az aruhaz amugy is a varos masik vegen volt. Ket het mulva ugyan ott vasaroltunk. Dori megkerdezte az informacios pulton, hogy nem talaltak-e egy konyvet ket hete. Megvolt…
Dorinak elvittem az egyik bekrepalt karorajat az iroda melleti orashoz. Par oraval kesobb erte mentem. Az oras azt mondta, hogy az elem rendben volt, kicsit szetszedte, megtisztitotta es vegul is ezzel megjavitotta. Ingye’
A heten az egyik baratommal vacsorazni mentunk egy nagyon jo kis kavezoba a tengerparton. Dori nem jott, mert mar voltunk ott, es alig lehetett gluten mentes kajat kapni.
Vacsora kozben megkerdeztem a pincert, hogy ugyan ma’, foznek-e itt valamit liszt nelkul, merthogy az asszony nem igy tapsztalta es ezert nem is jott.
Azt mondta’ hogy de, es parc perc mulva kijott ket gluten mentes sutivel, hogy vigyem haza a Dorinak. Ingye’
A boltban mar szamtalanszor kicsareltek mindenfele dolgot problema nelkul, sok esetben szamla nelkul. Pl. tegnap rossz tipusu CO2 patront vettem egy biciklipumpahoz, amivel sikerult is kockara fagyasztani a kezem mikozben kiszokott a gaz a patronbol. Szo nelkul kicsereltek az elhasznalt patront egy megfelelo tipusra.


Persze itt sem minden habostorta, plane nincs kolbaszbol a kerites, de kedvesseg es bizalom kicsit tobb akad, mint otthon.

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Hi, Wow hát nem semmi volt a bál, nagyon csinik voltatok. Látom a "kicsi" kicsi is megva:) Nagyon szupin néz ki...Ti aztán tudtok élni! Örökmozgók, hát nem bánnám ha itt élnétek Sydney-be és legalább lehetne valakivel többet utazgatni, (a múltkori is felejthetetlen) itt mindenki befásult, csak én vagyok besózva...Sok pusz
Vigyi magatokra!

Zsu

Gabor írta...

Szia Zsuzsi,

Mi mar voltunk nalad ketszer, most mar Te josz:D Mintha emlegettel is volna valami ilyesmit. Neked nincsenek fent valahola kepeid a multkori turarol?

Gabor

Unknown írta...

Igen mondtam, de hát megyek haza...helyette.
Képeim itt vannak, ezek közt van http://picasaweb.google.com/tzsuzsa83

Zsu

Névtelen írta...

Sziasztok!

Hát igen, a képek alapján látom, hogy az utóbbi időben sem unatkoztatok, kihasználjátok az időt.
Gratulálálok a strapabíró új társhoz. Zsuzsinak is jót tett, hogy egy kis vidámságot, kikapcsolódást vittetek az életébe.
A fogadáson nagyon szépek voltatok.
Puszi:
Ica

Dori írta...

Szia Ica es Zsuzsi,

A Sydney-i turankat mi is nagyon elveztuk. Jo volt, hogy nem volt semmi kotottsegunk, es hogy Zsuzsi kicsit kirangatott minket a varosbol.

Zsuzsi, ha nem banod ellopunk par fenykepet az albumodbol:) Csinaltal par jo kepet!

Gabor

Névtelen írta...

Sziasztok!
Látom hamar kipróbáltátok, mit tud az új gépjárgány, ami egyébként nagyon tetszik, remélem sok szép helyre elkirándultok majd vele és jó sok képet közzétesztek majd róla.
Örülök, hogy - ha közvetve is, ugyan - de hallottam a Zsuzsiról,annak meg különösképp, hogy a képek tanúsága szerint, már ő is nagyon jól érzi magát :-).
Dóri nagyon csinos voltál a fogadáson, azért a Gábor sem mutatott rosszul a szmokingban :-).
További szép élménygyűjtögetést, és a Zsuzsi jól írta, tényleg olyanok vagytok, mint az örökmozgók,de csak így tovább :-)

Puszi:

Móni