2007. november 18., vasárnap

Aramlas


A heten voltam egy harom napos konferencian, amint az Aramfelhasznalasi Bizottsag (szabadforditas - Electricity Comission) rendezett, hogy ismertesse az uj aramelosztasi es elszamolasi rendszert. A szabalyozas celja, hogy az uj-zelandi aramfelhasznalast hatekonyabba tegye, es biztositsa, hogy (majdnem) minden egyes kWh a tenyleges felhasznaloval legyen kifizettetve. A fejtagitasra az erintett negybani aramvasarlokat, aramelosztokat es az elosztohalozat tulajdonos cegeket hivtak meg.
Kozkivanatra (mert ide passzol:))
A konferencia celja az volt, hogy ismertesse az uj szabalyokat az erintettekkel. Az eloadok bemutattak az elektromos elosztasi rendszert (ez szerintem csak nekem volt ujdonsag a teremben), es utana a valtozasokkal foglakoztak. Par dolog nem volt egyertelmu a rensztvevok szamara, sot volt amire azt mondtak, hogy hulyeseg. A resztvevok sok dologban ellenerdekeltek egymassal szemben, pl. nehany koltseget vagy (adot?) az egyiknek, mas koltseget pedig a masiknak kell befizetni a nagy kozos kalapa, es ebben az elszamolasban is tortentek valtozasok. Ezeket a hozzaszolasokat egy titkarno jegyzetelte az eloadoterem egy sotet sarkaban. Masnapra az osszes fontosabb felmerult kerdest az Aramfelhasznalasi Bizottsag megvitatta es az erintetteknek megvaloszlta a konferencian. Ahol a Bizottsag jonak latta, az uj rendeleteket at is szabta a hozzaszolasok alapjan. Az uj szabalyozast fel ev mulva leptetik eletbe.
Nekem erdekes volt, hogy ilyen dolgokat ennyire nyilvanosan vitatjak meg (tehat nem csak ismertetes volt). Azt nem tudom, hogy a szabalyozast a parlamentnek kell-e majd jovahagyni vagy ez a Bizottsag hataskore. Mindenesetre a kaposzta is megmaradt, a farkas pedig jol felfalta a baranyt. Lehet hogy az ilyen szabalyozasokat otthon is igy vitatjak meg jovahagyas elott, csak ott nem jutottam el ilyen konferenciakra... Ja, es hogy milyen kicsi a vilag, vagy inkabb Wellington: a konferenciat Dori szervezte:)
Ma megyunk egy borfesztivalra Martinborough-ba, ami kb 60 km-re van tolunk. Allitolag nagyon jo borokat lehet ott kostolni, de a kollegaim szerint a fesztivalon nem feltetlenul a minosegre koncentralnak az emberek, hanem a terfogatra. Ezt otthon is megszoktuk:) Az idojaras nagyon jonak tunik, ugyhogy biztos vegigisszuk a napot. Ha este lesz eronk, akkor megirjuk, hogy milyen az itteni Villany.

Udv, Gabor

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez Magyarországon úgy történik, hogy kiszámitják mennyibe kerül egy KWH, mondjuk 1000 Ft szöröstöl-böröstöl, majd meghatározzák,hogy lakosság ebböl fizet 200 Ft-ot, más intézmények pedig 800 Ft-ot,de nem demokratikus modon, legalább is javaslatokat meghallgatják de nem fogadják el.
Ja , majd elfelejtettem 2008-ban ez az összeg már 2000 FT lesz
id JL

Andi & Co. írta...

Ugy latszik, sikeres volt a borfesztival, legalabbis ami a mennyiseget illeti, mert nem irtatok....
Csok,
Andi