2007. november 23., péntek

No milk today...

A heten az egyik reggeli musorban a fo tema az volt, hogy a tejtermekek Uj-Zelandon a kozeljovben legalabb tiz szazalekkal dragulni fognak a hatlmas kulfoldi kereslet miatt. Ki sem fogjatok talani, hogy ki huzza a piacot... termeszetesen Kina. Egy husz masodperces melyinterju keretben bemutattak az utca emberenek a velemenyet: egy oreg maori neni nem volt tul boldog a hirtol, es elkepzelhetonek tartotta, hogy ezentul nelkulozni fogjak a sajtot az asztalrol. Ezutan egy szakerto nyilatkozott az aremelkedes hatasairol, akit szerintem a vilag legnagyobb tejkonszernje, az uj-zelandi Frontera szponzoralt vagy egy kormanyzati tanacsado volt. Jol megmagyarzta az embereknek, hogy a dragulas vegso soron mennyire jo lesz mindenkinek. Mivel a tejtermekek exportja az egyik fo huzoereje az uj-zelandi gazdasagnak, ezert az aremelkedes magasabb GDP novekedest fog eredmenyezni. A magasabb arak miatt az allam tobb AFA bevetelhez fog jutni, es ezekbol az adobevetelekbol tobb utat epitenek, meg tobb fat ultetnek, kiirtjak az alattomos posszumokat, feloltoztetik a csoveseket, es es kulonben is tobbet fog sutni a nap (es megtobb penz pumpalnak a magankezben levo tejgazdasagokba...). Vegul is logikus, meg jol is mukodik a kormanyzati kommunikacio vagy nephulyites.
A tejtermelesnel maradva, en teljesen ledobbentem, amikor megtudtam, hogy bocitermelesben utazo Fronterra az orszag GDP-jenek 8%-at adja. Eznagysagrendekkel nagyobb, mint mondjuk a MOL reszesedese a magyar gazdasagban. Amikor Melbournben voltam treningen az egyik ausztral eloado a kockazatkezelessel kapcsolatban megjegyezte, hogy Uj-Zeland egy nagy kockazat, majd kifejtette, hogy pont ez az orszag legnagyobb szerencseje. Az erveles szabadforditasban kb. igy hangzott (kicsit vulgaris volt a srac, de legalabb oszinte:)): "Uj-Zelandnak k*rva nagy hegyei vannak, es azokat k*rva veszelyes vulkanok novesztettek oda. Neha kitornek, de azert meg az elviselhetoseg hataran belul addig, amig a hamu nem szall el hozzank, Ausztraliaba. A magas hegyek miatt k*rva sokat esik az eso, es emiatt tiszta zold az egesz orszag. A sok zoldet k*rva sok tehen legeli, es belulok csak ugy omlik a tej. Emiatt birtikoljak a kiwik a vilag tejtermermekpiacanak mind a k*rva 45 %-at". A srac felreertheto fogalmazasahoz hozza kell tenni, hogy az ausztralok es az uj-zelandiak elvileg baratok, gyakorlatilag ellensegek. Olyan itt nem letezik, hogy baratsagos rogbimeccs. Minden ilyen esemeny verre megy, es a legfontosabb, hogy foldig alazzak a masikat. Azt nem nem tudom, hogy az ausztralok miart nem csipazzak a kiwiket, de az uj-zelandiaknak sullyos kisebbsegi komplexusuk van a legkozelebbi szomszedjukkal szemben. A legnagyobb fajdalmuk a helyieknek, hogy ok mennnek dolgozni Ausztraliaba, de az ellenseg nem hajlando itt dolgozni. Ezt ertheto, mivel ausztraliaban egy jo 10-20%-al magasabbak a fizetesek. Masreszrol hallottam mar olyat is, hogy Uj-Zeland csak azert lepett be a masodik vilaghaboruba, mert attol feltek, hogy szovetseges hianyaban lerohanjak oket a kenguruk... hmmm, ez mar lehet, hogy emlitettem egy korabbi postban.

Olcso tejet mindenkinek!
Gabor

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt hiszem ,hogy már kezditek úgy érezni magatokat mint Magyarországon!
Mert: ha valamiből sokvan az a baj, valamiből kevés van az a baj, a bevétel kevés az a baj ,ha sok akkor nem baj.
És van ennek az országnak is ellenségképe, a kenguruk.

id JL

Névtelen írta...

Szisztok!

A borfesztivál képei magukért beszélnek, úgyhogy biztosan jól éreztétek magatokat, de kérdem én, az Etyeki borfesztiválhoz képest milyen volt? Ja az, hogy a Dóri nem ír, mert három hete megetted reggelire eléggé morbid. Dórikám cáfold meg ezt a megjegyzést és légyszi írjál már Te is egy icike picikét nekünk

Puszi Nektek

" A "

Névtelen írta...

Jóól van naaa, azért nem kéne mindjárt engem is bekapni reggelire :-))......, de ha jól látom, nem csak én hiányolom a Dóri írásait:o)))) Szegény maori néni még meglepődik a 10%-os emelésen, itthon lassan már be se jelentik, hogy mit, mennyivel emelnek......ehhez is hozzá lehet szokni:-((

Móni

Névtelen írta...

Nálunk a média szerint meg tejhiány van, mert a gazdák eladják külföldre a tejet, mert ők sem ellenségei saját pénztárcájuknak hiszen a magyarországi átvételi ár dupláját kapják meg. A tejhiány természetesen itt is áremeléssel jár.
Jók a fotók, még mindíg irigykedek.
Ica

Névtelen írta...

nagyon kafák a fotók.. irigyelünk titeket:) Jegyezzétek csak a mindennapokat a továbiakban is.



(ja, közben hárman lettünk ám, úgyhogy bővül az olvasótábor:)



üdv: M+E

Névtelen írta...

és bé betüből adok mégegyet, mert elveszett az egyik.



M.